U en de EU

Europagebouw open voor publiek

Op 14 mei opende het Europagebouw in Amsterdam van 12.00 tot 16.00 uur de deuren voor iedereen. Dit was een unieke kans om een kijkje te nemen in het gebouw dat speciaal voor het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is neergezet. Vanaf het Centraal Station konden bezoekers gratis met een boot naar de locatie varen. De boten vertrokken aan de voorkant van het station. Borden leidden de weg naar de opstapplek.

Europa op de Hoek Kijkdagen

Met de eenmalige opening van het Europagebouw deed de EU2016 organisatie mee aan de jaarlijkse ‘Europa op de Hoek Kijkdagen’ op 13 en 14 mei. Naast rondleidingen in het Europagebouw konden bezoekers deelnemen aan activiteiten in het gebouw en er waren muzikale optredens.

Innovatief mobiel bouwwerk

In het Europagebouw vinden vrijwel dagelijks ambtelijke vergaderingen plaats. Het pand is een tijdelijk en mobiel bouwwerk van de Nederlandse firma Neptunus. De ingang bestaat uit 3D-geprinte materialen, naar ontwerp van DUS Architecten. Studio Edward van Vliet verzorgde de inrichting met ‘ontdekken’ als thema. Zo ontstond een link tussen innovatie en het historische karakter van het Scheepvaartmuseum met de schepen die vanaf de locatie de wereld in trokken.

Portretten en vitrinekasten met blauwwit porselein

Nederlandse kunst vertelde bezoekers van het Europagebouw iets over Nederland. Het portret stond daarbij centraal, samengevat onder de titel ‘Europe by People’. Zo hangen er portretten van onder meer vorsten en staatshoofden, kunstenaars, sporters, diplomaten, staatslieden en wetenschappers. En zijn er galerijen van Nederlandse fotografen, waaronder Koos Breukel, Erwin Olaf, Elie Uyttenbroek en Vivianne Sassen. Vitrinekasten tonen blauwwit porselein en oud en hedendaags glas, afkomstig uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Duurzaamheid in het Europagebouw

De opzet van het Europagebouw is zo duurzaam mogelijk. Met zonnepanelen op het dak, verwarming door warmtepompen en de inzet van langdurig werklozen die in het Europagebouw werkervaring opdoen. Kraanwaterpunten beperken het gebruik van waterflesjes en laten zien dat Nederlands kraanwater geschikt is als drinkwater.