U en de EU

Van Instagram tot Reddit

Communicatie vanuit het EU-voorzitterschap gebeurt met de nieuwste middelen. Van Instagram en Reddit tot hackathons en infographics. Door diverse kanalen te gebruiken werken we transparant en maken we ingewikkelde materie voor iedereen begrijpelijk. Een overzicht.

Website en social media

Een website in 4 talen, een account op Twitter en Instagram, Flickr en YouTube. Met die online kanalen maakt Nederland werk van transparantie en verbinding en gaan we het gesprek aan met Europeanen.
Nieuwsberichten, persberichten, foto’s en video’s krijgen ruim baan. Ook specifieke doelgroepen, zoals journalisten en deelnemers, vinden er persberichten, nieuwsfoto’s, vergaderstukken en toespraken van bewindspersonen.

Infographics

Hoe combineert Europa internationale hulp met handel? Over welke onderwerpen buigen de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zich tijdens het voorzitterschap? Hoe kan Europa zorgen voor gezondere voedingsmiddelen?
Infographics geven antwoord op deze en andere lastige vragen. Zo maken we duidelijk wat de inzet is van Nederland als EU-voorzitter.
Bekijk de infographics van:

Instagram Takeover

Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap mogen kinderen een paar keer voor één dag het Instagram-account @EU2016NL overnemen. Dat doen zij bij enkele bijeenkomsten van Europese ministers in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Als jonge journalisten nemen 10- tot 12-jarigen een kijkje in de keuken van de EU. En ze maken van de gelegenheid gebruik om kritische vragen te stellen.

> Lees meer

Ask me Anything via Reddit

‘Vraag me alles wat je wil weten.’ Met die uitnodiging nam minister Koenders van Buitenlandse Zaken op 8 februari deel aan het internationale online-forum Reddit. Een primeur onder Nederlandse ministers. Koenders onderstreepte zo het belang van transparantie.
Internetgebruikers stelden hem ruim 200 vragen. De onderwerpen liepen uiteen van persoonlijk tot politiek en van Syrië en de vluchtelingenstroom tot het Oekraïne-referendum.

> Bekijk de sessie hier

Transparency camps

In juni 2016 organiseert Nederland een ‘TransparancyCamp Europe’ in Amsterdam. Experts spreken dan over transparantie en open data in Europa. Het TransparancyCamp bestaat uit twee onderdelen: een app-competitie en een unconference.

De app-competitie daagt Europeanen uit om op basis van open data de beste app of toepassing te ontwikkelen. De app moet meer inzicht geven in het Europese besluitvormingsproces.

De unconference is op 1 juni in Amsterdam. Het doel: het gesprek aangaan over de transparantie van de Europese Unie met NGOs, de IT-sector, de journalistiek, de academische wereld, de politiek, de overheid en de startup-scene.

> Lees meer

Gastcollegetour

Ministers en staatssecretarissen geven gastcolleges over het Nederlandse EU-voorzitterschap. De gastcollegetour is bedoeld om jongeren meer bij de Europese Unie te betrekken. Zo werken we aan ‘een Unie die verbindt’.

  • Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) trapt af op 29 maart in Amsterdam. Hij gaat in gesprek met schoolkrantredacties over zijn prioriteiten voor het EU-voorzitterschap.
  • Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) praat op 4 april met studenten in Groningen over haar EU-agenda.
  • Minister Kamp (Economische Zaken) geeft diezelfde dag college.
  • Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) bezoekt op 7 april zijn oude universiteit in Leiden.
  • Minister Plasterk doceert op 11 april aan de UvA in Amsterdam.
  • Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is 16 juni op de universiteit van Tilburg.

> Lees meer

Bezoekerscentrum

Hoe raakt het EU ons dagelijks leven? In het bezoekerscentrum op de voorzitterschapslocatie in Amsterdam komt u meer te weten over het ontstaan en de werking van de EU.

Er zijn foto’s, video’s en interactieve toepassingen. Wie wil, kan een persoonlijke avatar maken en animatiefilms bekijken.

Het bezoekerscentrum is gevestigd in Pension Homeland en vrij toegankelijk tussen 07.00 en 22.00 uur.

> Lees meer