Actueel

Deze hoofdrubriek bevat 3 rubrieken:

'Ideas from Europe' wordt reizend evenement in Europa

Het thema van TEDxBinnenhof 2016, ‘Ideas from Europe’, gaat de komende jaren op reis door heel Europa. Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam in zijn openingswoord tijdens TEDxBinnenhof op 31 maart.

Staatssecretaris Martijn van Dam, Constantijn van Oranje en André Kuipers in de Ridderzaal.

Op het podium in de Haagse Ridderzaal stonden 12 sprekers uit 12 verschillende Europese landen, allemaal met innovatieve ideeën die Europa en de wereld kunnen verbeteren. De 12 waren de winnaars van een soort ‘Eurovision’-competitie: in de aanloop naar het EU-voorzitterschap had Nederland alle lidstaten gevraagd hun meest innovatieve ondernemer te laten meedingen naar spreektijd tijdens TEDxBinnenhof.

Zoektocht

Deze zoektocht door Europa is zo’n succes geworden, dat de Europese Commissie er de komende jaren mee verder wil. ‘We gaan de zoektocht naar “Ideas from Europe” voortzetten en ze het podium geven dat ze verdienen. Want de toekomst van Europa is afhankelijk van ideeën die innovatie aanjagen,’ zei de staatssecretaris.

Europees platform

Ook Eurocommissaris voor Ondernemerschap Elzbieta Bieńkowska is enthousiast over het concept. ‘Samen hebben we een Europees platform gecreëerd dat ideeën viert, mensen inspireert en ons de weg vooruit wijst. We gaan door met het organiseren van dit soort evenementen om de ideeën te delen.’

Maatschappelijke uitdagingen

De 12 sprekers droegen oplossingen aan voor maatschappelijke uitdagingen zoals goed onderwijs, toegankelijke en effectieve gezondheidszorg en werkgelegenheid voor mensen met beperkingen.

Het blijft dus niet bij deze ene reeks. Vanaf nu worden er ieder jaar audities gehouden. Het land dat op dat moment voorzitter van de Europese Unie is, organiseert dan het ‘Ideas from Europe’‐evenement.